Miten valita oikea palkinto? 

Oikean palkinnon valinta – vinkit ja ohjeet erilaisiin palkitsemisiin. Palkinnon valitseminen voi olla joskus haasteellista ja siihen vaikuttaa moni asia, kuten budjetti ja palkittavien määrä. Me autamme sinua löytämään sinun tilaisuuteesi sopivimmat, laadukkaat palkinnot.

Palkintojen valinta

Palkinnon valitseminen tilaisuuteen, merkkipäivään tai tapahtumaan voi joskus tuntua vaikealta tehtävältä – vaihtoehtoja on runsaasti ja palkinto näyttelee usein merkittävääkin roolia esimerkiksi urheilutapahtumien kokonaiskuvassa. Haluamme helpottaa tämän päätöksen tekemistä kokoamalla yhteen seikat, jotka kannattaa ottaa huomioon palkintoa valittaessa. 

1. Mieti palkitsemistilaisuuden luonnetta 

Lähtökohta on selkeä: tilaisuus, jossa palkintoja jaetaan, määrittelee pitkälti myös sen, millainen palkinto koetaan sopivaksi. Onko kyseessä jalkapalloturnaus, suuri massatapahtuma, muistaminen työpaikalla vai vaikkapa suvun tai ystävien kesäkisat? 

Esimerkiksi jalkapalloturnauksissa usein palkitaan kaikki osallistujat mitaleilla, kun taas parhaita pelaajia tai tsemppareita muistetaan hieman isommin esimerkiksi pienellä pokaalilla ja turnauksen voittajajoukkue juhlistaa menestystään nostamalla isoa pokaalia. Maratonien kaltaisissa massatapahtumissa yleensä kaikki palkitaan suorituksesta tai sarjasta riippumatta. Mukana voi olla niin huippu-urheilijoita, harrastajia sekä ensikertalaisia. 

Yritysmuistamisissa voidaan hyödyntää myös mitaleja ja pokaaleja, mutta usein käytetään myös lasipalkintoja, tauluja ja lautasia. Yrityspalkintojenkin skaala on nykyään laaja, joten kannattaa miettiä, onko kyse isosta merkkipaalusta vaiko esimerkiksi pienimuotoisemman kilpailun voittamisesta. Käyttötarkoituksia voi yritysmaailmassa olla monia aina myyntikilpailuista, juhlagaaloihin tai yrityksen sisäisiin tai yritysten välisiin urheilukilpailuihin, kuten golfkisoihin. 

2. Pohdi palkittavien määrää  

Luonnollisesti palkittavien määrä on vaikuttava tekijä palkinnon valitsemiseen. Esimerkiksi urheilulajeissa, joissa palkittavana on joukkueen kaikki jäsenet, henkilökohtaiseksi palkinnoksi yleensä valitaan mitalit ja joukkueelle ojennetaan yhteinen pokaali. Yksilölajeissa palkinnot saattavat olla isompia, riippuen luonnollisesti budjetoinnista. 

Myös lajien välillä ylipäätään on eroja – joissain lajeissa on totuttu saamaan mittavampia palkintoja, kun taas joidenkin lajien kilpasarjoissa on vain vähän osallistujia, mikä saattaa vaikuttaa palkintojen kokoon. 

3. Millaisen painoarvon haluat palkinnolle antaa?  

Urheilua harrastetaan menestyksen ja itsensä ylittämisen toivossa, mutta myös palkinnolla on iso symbolinen merkitys, joka linkittyy usein suoraan saavutuksen arvostukseen.Tästä syystä palkintoon kannattaakin laittaa aina ajatusta ja miettiä, minkälainen palkinto on riittävän arvokas tilaisuuden kokoon ja merkitykseen nähden. 

Pohdi palkintoa siltä kantilta, että jos palkinto jää liian vaatimattomaksi, niin asia voidaan kokea joissain tilanteissa jopa loukkaavana – ikään kuin saavutusta ei arvostettaisi riittävästi. Tämä voi vaikuttaa tapahtuman maineeseen ja sitä kautta osallistujien määrään seuraavana vuonna. Usein esimerkiksi urheilutapahtumiin osallistuvat kulkevat pitkiä matkoja ja tekevät suorituksensa eteen paljon työtä. Tätä ei siis kannata missään tapauksessa väheksyä, sillä tapahtuman jatkuvuuden kannalta on hyvä saada samoja vierailijoita palaamaan seuraavanakin vuonna. 

Hyvät palkinnot ovatkin usein positiivista markkinointia tapahtumalle. Sosiaalisen median ansiosta tilaisuuksien ja tapahtumien palkintojen kuvat leviävät suuren yleisön nähtäville, kun osallistujat jakavat kuvia omista palkinnoistaan. 

Oma mitali

4. Varmista palkintoihin käytettävä budjetti ja tarkista säädökset 

Iso vaikuttava tekijä palkinnon valitsemisessa on tietenkin budjetti. Palkintoja on saatavilla laajasti eri hintaluokista, joten ennen palkintokaupoille lähtemistä kannattaa varmistaa oman budjetin suuruus. 

Palkintoihin käytettävään budjettiin voi vaikuttaa myös esimerkiksi tapahtumien järjestäjän ansaintatavoite. Koita siis löytää tasapaino riittävän houkuttelevan palkinnon ja tapahtuman ansainnan välillä – älä kuitenkaan lähde liiaksi nuukailemaan palkinnon kanssa, koska sillä voi olla vaikutusta tapahtumastasi syntyvään mielikuvaan. 

Urheilupalkintojen kohdalla tulee myös tarkistaa, onko palkinnoille mahdollisia lajiliiton määräämiä sääntöjä. Määriteltynä voi olla esimerkiksi se, kuinka suuri osa osallistumismaksuista tulisi käyttää palkintoihin ja kuinka suuren osan osallistujista tulisi saada palkinto.

5. Perinteet ohjaavat usein päätöstä palkinnosta 

Myös perinteet ja se, miten vastaavissa tapahtumissa tai tilaisuuksissa on aikaisemmin palkittu, ohjaavat usein palkinnon valintaa. Esimerkiksi autourheilukisoissa perinteisesti näyttävä ja iso pokaali on oletusarvo. Se voidaan laittaa sitten kerhohuoneen tai oman kodin hyllylle komeilemaan. Toisena esimerkkinä on koiranäyttelyt, joissa ruusukkeiden lisäksi tietyt saavutukset on palkittu pokaalilla – mitalia olisi vaikea kuvitella jaettavan pokaalin sijaan. 

Historia määrittelee siis paljon sitä, mikä koetaan tilanteeseen sopivaksi ja riittäväksi palkinnoksi. Kun olet tekemässä valintaa palkinnosta, kannattaa tehdä hieman tutkimusta ja kyselyä siitä, miten aikaisemmin on toimittu. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että samaa kaavaa täytyisi aina noudattaa, mutta hyvä on pohtia ainakin sitä, mikä koetaan vähimmäispalkinnoksi. 

6. Muista personoinnin ja kaiverruksien mahdollisuudet 

Kaiverrus on erinomainen ja yleisin tapa tehdä palkinnosta vielä mieleenpainuvampi. Kun pohdit palkintoosi kaiverrusta, mieti nämä yksityiskohdat: mitä kaiverretaan ja onko palkinto kerran annettava vai kiertopalkinto? Usein palkintoon kaiverretaan ainakin kilpailun nimi, päivämäärä tai vuosiluku sekä sijoitus.  

Lajipalkinnot tuovat erottuvuutta tavallisista palkinnoista ja nykyään niiden valikoima on hyvinkin laaja aina dartsista e-urheiluun ja musiikista kalastukseen. Personointia voi viedä vielä esimerkiksi seuran, tapahtuman tai yrityksen logon painatuksella. Tämä on edullinen tapa erottua palkintohyllystä. 

Joissain tilanteissa personointi ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Esimerkkinä voisi mainita koulujen järjestämät urheilukilpailut, joissa palkitaan läpi lukuvuoden useissa eri lajeissa hiihtokilpailusta karaokemestaruuteen. Kouluilla onkin usein tapana ostaa isompi erä yleispalkintoja, jotka sopivat lajiin kuin lajiin, esimerkiksi mitaleja palkintosijoilla 1, 2 ja 3.  

7. Mieti palkitsemisen ajankohta ja ole riittävän ajoissa liikkeellä 

Erityisesti personoituihin palkintoihin kohdistuu paljon työtä, joten muista olla riittävän ajoissa liikkeellä, kun olet suunnittelemassa palkitsemista. Me Pocalilla olemme sitoutuneita hyvinkin lyhyeen toimitusaikaan, mutta luonnollisesti mitä aikaisemmin tilauksen tekee, sitä paremmin yksityiskohdat pystytään ottamaan huomioon. 

Jos tapahtumaan on ilmoittautuminen kesken eikä palkittavien määrää vielä osata tarkalleen sanoa, kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan tehdä ennakkotilaus / tuotekohtainen varaus. Näin tilaukseen pystytään etukäteen varaamaan tuotantoaikaa sitten, kun lopulliset määrät vahvistetaan.  

Etsitkö mieleenpainuvia ratkaisuja palkitsemiseen? Ota yhteyttä meihin, niin autamme löytämään juuri sinun tilaisuuteesi sopivat palkinnot! 

Voit tutustua erilaisiin palkintovaihtoehtoihimme täällä

Uusimmat artikkelit

Näytä kaikki →

Helsinki City Running Day -juoksutapahtuman johtaja Harri Hänninen kehuu yhteistyötä Pocalin kanssa

Työntekijöiden palkitseminen kasvattaa yhteishenkeä ja motivaatiota